Γεωργία, Κτηνοτροφία και Πρωτογενής Παραγωγή

Βιομηχανία - Βιοτεχνία - Διανομή - αποθήκευση

Βιομηχανία – Βιοτεχνία – Διανομή – Αποθήκευση

Παραγωγή αυγών - Πουλερικών

Συστήματα που αντιστοιχούν εδώ

〈 Ozonise Air 〉 〈 Ozonise Air/Water 〉 〈 Ozonise Wall Systems 〉  〈 Ozonise Air/Water γιά KKM 〉 〈 Ozonise Water Clean

Η παραγωγή τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζει προβλήματα όταν πρόκειται για την παραγωγή ενός ασφαλούς και υγιεινού προϊόντος. Η παραγωγή τροφίμων και ποτών ανησυχεί για τους μικροοργανισμούς που συντομεύουν τη διάρκεια ζωής αυτών και κοστίζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο σε αλλοιωμένο προϊόν. Η παραγωγή που επηρεάζετε περιλαμβάνει

  • το κρέας
  • τα θαλασσινά
  • τα πουλερικά
  • τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα
  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • τα φρέσκα προϊόντα ( φρούτα , λαχανικά, κ.τ.λ. )
  • την παραγωγή και καλλιέργεια τροφών π.χ. σαλιγκάρια

Τομέας κρεάτων

Ισχυρή απολύμανση χωρίς αλλοίωση και μόλυνση  των τροφίμων.

Το όζον έχει πληθώρα εφαρμογών στην βιομηχανία επεξεργασίας των κρεάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των χώρων εργασίας του κρέατος  αλλά και για την απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται ( μαχαίρια , κτλ.). Το όζον μπορεί να διοχετευθεί στο εσωτερικό ψυχόμενων εκθετηρίων για τα κρέατα, όπως επίσης και στους ψυκτικούς θαλάμους στους οποίους τα κρέατα διατηρούνται για την ωρίμανση.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του όζοντος είναι :

μια σημαντική αύξηση στο μέσο χρόνο διατήρησης  των τροφίμων, είτε στα ψυχόμενα εκθετήρια είτε στο εσωτερικό των ψυκτικών θαλάμων;

Την εξουδετέρωση των οργανικών μυρουδιών;

τη δυνατότητα διατήρησης του ποσοστού υγρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους  σε υψηλότερο ποσοστό, μειώνοντας την απώλεια βάρους;

Το όζον είναι αποτελεσματικό στην επεξεργασία των τροφίμων σε αέρια μορφή, ή διαλυμένο στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία και την συντήρηση όλων των τύπων του κρέατος , συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου.

Το όζον δεν αφήνει κατάλοιπα ούτε στο νερό αλλά ούτε και στο προϊόν και εάν χρησιμοποιείται στις σωστές συγκεντρώσεις  δεν οξειδώνει σε καμία περίπτωση το προϊόν με συνέπεια να μην υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα, στη γεύση και τη μυρωδιά των επεξεργασμένων τροφίμων.

Επιπλέον η χρήση  του όζοντος μας παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις εναντίον των παθογόνων όπως  · E.coli, Listeria;  Μολυσματικά όπως · Pseudomonas, Candida, Penicillium, επηρεάζοντας θετικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Βλέπουμε πράγματι ότι :

Η συντήρηση του χοιρινού κρέατος για παράδειγμα, που υπόκειται σε επεξεργασία με όζον,

αυξάνεται τουλάχιστον κατά 20%.

Η βιομηχανία πουλερικών χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού; Με την οζονοποίηση του  νερού που χρησιμοποιείται είναι δυνατόν να το ξαναχρησιμοποιήσουμε αποφεύγοντας τους κινδύνους για την υγεία, αποφεύγοντας τον σχηματισμό υποπροϊόντων του χλωρίου όπως τα Τριαλομεθάνια και επιπλέον  μας εγγυάται σημαντική εξοικονόμηση.

Για παράδειγμα το πουλερικό πριν και μετά την αφαίρεση των εντοσθίων μπορεί να πλυθεί  με οζονισμένο νερό απολυμαίνοντας πλήρως το προϊόν και αυξάνοντας την διάρκεια ζωής  κατά μερικές ημέρες.

Το όζον έχει επίσης δοκιμαστεί για την απολύμανση των εκκολαπτηρίων, των επωασμένων αυγών, του νερού ψύξης (chiller) των πουλερικών, των σφαγίων κοτόπουλου και των μολυσμένων αυγών.

Στην βιομηχανία των Αλλαντικών, το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση, αποστείρωση και να πετύχουμε  έναν επαρκή περιβαλλοντικό έλεγχο  στις εγκαταστάσεις συσκευασίας  και προετοιμασίας, αποφεύγοντας την χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού για το πλύσιμο, το ξέβγαλμα και την χρήση χημικών προϊόντων που μπορούν να αφήσουν ανεπιθύμητα κατάλοιπα.

Το όζον είναι αποτελεσματικό στην απολύμανση των ακάρεων στα αλλαντικά προϊόντα (ζαμπόν για ωρίμανση, καπνιστό ,  μπέικον τυλιχτό, σαλάμι μακράς ωρίμανσης, κτλ.), μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στους χώρους ωρίμανσης για να πετύχουμε προϊόντα απαλλαγμένα  από ανεπιθύμητη μούχλα ( πράσινη, κίτρινη, μαύρη) και να αποφευχθεί η προσβολή από ανεπιθύμητα έντομα.

Επίσης, τομείς εφαρμογής του όζοντος είναι η IV κατηγορία  ( φρούτα και λαχανικά πλυμένα και συσκευασμένα, έτοιμα προς κατανάλωση ) και τα Σουπερμάρκετ. Για τα τελευταία θα γίνει ιδιαίτερη και συγκεκριμένη ανάλυση.

Οινοποιεία και Τομέας Ποτών

 

Για το πλύσιμο και την απολύμανση δεξαμενών, βαρελιών, γραμμών εμφιάλωσης και μπουκαλιών καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής κρασιού χωρίς θειώδη άλατα. Η χρήση οζονισμένου νερού και όζοντος σε αεριούχα μορφή, μας παρέχει την δυνατότητα να αποκλείσουμε ή να μειώσουμε δραστικά την χρήση χημικών, επιπλέον για το πλύσιμο/απολύμανση  θα έχουμε μία εξοικονόμηση ενέργειας  (χωρίς την χρήση ζεστού νερού) και εξοικονόμηση νερού πάνω από 60 % . Για να μην αναφέρουμε την έλλειψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα υπήρχαν από τη χρήση χημικών.  Πράγματι η χρήση του όζοντος στον τομέα των ποτών ( κρασί, μπύρα, χυμοί φρούτων και μετταλικά νερά) μειώνει ή εξαφανίζει τις φάσεις έκπλυσης με πόσιμο νερό  και αποτρέπει την υπερβολική χρήση νερού. Επιπλέον μειώνει το οργανικό φορτίο του νερού πλυσίματος, δεν οδηγεί στο σχηματισμό τριαλογονομεθανίων όπως το χλώριο και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων.  Είναι ένα μη διαβρωτικό σύστημα απολύμανσης  χωρίς δυσάρεστες οσμές τις οποίες  εξαλείφει. Παραθέτουμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα για τον τομέα του κρασιού ( και γενικά στον τομέα των ποτών ) :

 

  • Είναι πολύ απλή η όλη διαδικασία
  • Εξοικονόμηση νερού
  • Εξοικονόμηση ενέργειας (στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ατμό ή ζεστό νερό )
  • Εξοικονόμηση χρόνου
  • Εξοικονόμηση χημικών προϊόντων (Π .χ υπεροξυοξικό οξύ)
  • Εξάλειψη των οσμών
  • Μείωση της δυνατότητας μόλυνσης του κρασιού ή αλλοίωση των διεργασιών οινοποίησης και διατήρηση των ιδιοτήτων σε τυχόν μόλυνση ( και σχετική μείωση των αποβλήτων )
  • Βελτίωση των δεικτών αναφοράς που μετράμε με τα όργανα ελέγχου
  • Βελτίωση της εμφάνισης προς τους καταναλωτές

Όσον αφορά την επεξεργασία των  μηχανών εμφιάλωσης , πραγματοποιήθηκαν test  στα μηχανήματα  συγκρίνοντας την χρήση  του υπεροξικού οξέος με το οζονισμένο νερό. Τα test αυτά μας δείξανε ότι υπάρχει μία σημαντική μείωση του οργανικού φορτίου με την χρήση του όζοντος και σε πολλές δε περιπτώσεις έχουμε μηδενικό υπολειμματικό  φορτίο. Το ποσοστό μείωσης  του φορτίου φθάνει το  99.9999% περνώντας από τα 1.435 UFC/mL πριν την επεξεργασία στα 0,0012 UFC/mL μετά την επεξεργασία.  Αποδείχτηκε επίσης ότι το όζον είναι αποτελεσματικό και στα μπουκάλια , στα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί το ξέβγαλμα. Για την συντήρηση των σταφυλιών  έχει αποδειχθεί ότι οι συστάδες που εκτίθενται μέσα σε μικροπορώδεις συσκευασίες σε θερμοκρασία  0 c° σε συγκέντρωση του 0.1 L ανά λίτρο με όζον , αντιστέκονται στη φθορά σε σύγκριση με εκείνα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με διοξείδιο του θείου, σε τέσσερις φορές μεγαλύτερο χρόνο.

Ελαιοτριβεία

Για το πλύσιμο και την απολύμανση δεξαμενών , μπουκαλιών, γραμμών εμφιάλωσης η χρήση οζονισμένου νερού και όζοντος σε αεριούχα μορφή , μας επιτρέπει να αποφύγουμε ή να μειώσουμε δραστικά την χρήση χημικών.  Επιπλέον έχουμε μία εξοικονόμηση ενέργειας ( δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό ) και εξοικονόμηση νερού πάνω από 60 %.

Σε μία εγκατάσταση που χρησιμοποιούμαι όζον για την επεξεργασία των αποβλήτων, που απαιτούν ειδική απόρριψη, επειδή είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, θα μας επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων αυτών  για την άρδευση ή την απευθείας αποχέτευση στα δίκτυα του δήμου.

Αυτή η χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση μετατρέπεται σε μεγάλη οικονομική εξοικονόμηση για την εταιρεία.

Το πρόβλημα της διαχείρισης  και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων  στην διαδικασία εξαγωγής λαδιού στα  ελαιοτριβεία μπορεί να προκαλέσει  σοβαρούς κινδύνους με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

‘’Η τρέχουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος απαγορεύει την απόρριψη των λυμάτων στο δίκτυο όμβριων.  Για το δίκτυο αποχέτευσης  απαιτείται ειδική επεξεργασία αυτών των λυμάτων ώστε να είναι εντός των ορίων  που θεσπίζει ο κάθε Δήμος .

Γι ‘αυτό το όζον έχει αποδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος των λυμάτων.

Τα λύματα των ελαιοτριβείων αποτελούνται από τα ρυπογόνα παράγωγα νερού , οργανικής κυρίως φύσεως, που έχουν υψηλή ρυπαντική ισχύ : το νερό που υπάρχει στο χυμό του πολτού της ελιάς, το νερό πλυσίματος των ελιών, το νερό πλύσης των μηχανημάτων, το νερό αραίωσης των πολτών που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα πιέσεως για την εξαγωγή του λαδιού. ”

 

Το όζον αναφέρεται στις οδηγίες που περιέχουν τα κριτήρια για τον προσδιορισμό και τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (άρθρο. 3, 2 του  νομοθετικού  διατάγματος 372/99) ως ένας από τους πιθανούς χημικούς παράγοντες οξείδωσης για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων  που περιέχουν ουσίες που δεν είναι άμεσα βιοαποικοδομήσιμες  ή εντελώς μη-βιοαποικοδομήσιμες όπως , φαινόλες, έλαια και λίπη, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, αλογονωμένες οργανικές ενώσεις, χρωστικές ουσίες, φυτοφάρμακα, κυανίδια, σουλφίδια κ.λπ.

Στον ίδιο νόμο δηλώνεται ότι το όζον χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην επεξεργασία των εκπλυμάτων υγειονομικής ταφής ή για την απομάκρυνση των COD, BOD, TOC.

Το όζον μπορεί επομένως να καθιερωθεί  ως αποτελεσματική λύση για τις εταιρείες που σκοπεύουν να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό ή που σκοπεύουν να επιτύχουν τα όρια που προσδιορίζουν οι Δημόσιες Αρχές  για το νερό ώστε να μπορούν να το στέλνουν στα επιφανειακά ύδατα ή σε υπονόμους.

Κατά τη διάρκεια της φάσης απολύμανσης, με σκοπό την εξολόθρευση των βακτηρίων (βακτηριακό φορτίο )  των παθογόνων  στα καθαρισμένα λύματα,   το οζονισμένο  νερό αποδεικνύεται ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική τόσο για την απολύμανση όσο και την βελτίωση της φωτεινότητας και της διαφάνειας του νερού.

Τομέας   Ιχθυοκαλλιέργειας

To όζον χρησιμοποιείται με επιτυχία στην διαδικασία επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.  Το όζον μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στις παρακάτω φάσεις  επεξεργασίας :

Στις φάσεις πλυσίματος και επεξεργασίας των ψαριών ( σε αυτή τη φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό εμπλουτισμένο με όζον , για την εξάλειψη των μυρουδιών και την απολύμανση  των ψαριών, αυξάνοντας την διάρκεια ζωής για μερικές ημέρες, μειώνοντας τον σχηματισμό  της αμμωνίας που προκύπτει από τις διαδικασίες της σήψης, και δεν επιτρέπει την παραμονή υπολειμμάτων όπως το χλώριο).

Στη φάση καθαρισμού και φιλτραρίσματος των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας ( όπως για παράδειγμα, μύδια, μαλάκια, κυδώνια κτλ.) , δηλαδή στα βήματα που ακολουθούν μετά την συλλογή τους και προηγούνται της τελικής φάσης της εμπορευματοποίησης.

στη φάση του  πλυσίματος και της εξωτερικής περιποίησης αυτών των προϊόντων πριν την πώληση στον τελικό καταναλωτή. Η χρήση οζονισμένου νερού στο εσωτερικό του CIP (Clean-in-Place) μας επιτρέπει την αντικατάσταση της φάσης έκπλυσης των επιφανειοδραστικών, την απολύμανση με χημικά προϊόντα και ακολούθως ξέβγαλμα, με μία και μοναδική επεξεργασία με οζονισμένο νερό. Αυτή η δυνατότητα παρέχει στις εταιρίες τεράστια εξοικονόμηση αναφορικά με το κόστος των χημικών προϊόντων και εξοικονόμηση στο προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητα.

Το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί  στο νερό εισόδου ή ανακυκλοφορίας στα ιχθυοτροφεία, επιτυγχάνοντας μία σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ίδιου του νερού.

 

Μείωση του βακτηριακού φορτίου, των ιών, των πρωτόζωων και των παθογόνων μυκήτων  των ψαριών.

Απομάκρυνση των κολλοειδών ουσιών που αιωρούνται στο νερό και απομάκρυνση των διαλυμένων οργανικών ουσιών που μπορούν να στρεσάρουν  τα ψάρια.

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης ( ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των ψαριών )

Αύξηση του συντελεστή διατήρησης  των τροφίμων ( συντελεστής μετασχηματισμού των τροφίμων) με επακόλουθη μείωση της ποσότητας τροφής που χορηγείται για να επιτευχθεί η ίδια ποσοστιαία αύξηση

Εξάλειψη της αμμωνίας και των νιτρωδών που μπορεί να είναι τοξικά για τα ψάρια

Η χρήση του όζοντος παρουσιάζει επίσης ορισμένα πρόσθετα οφέλη όπως:

Μεγαλύτερη παραγωγή ψαριών με τις ίδιες δομές ( οι επιδημίες που προκαλούνται από συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσουν απώλειες παραγωγής που κυμαίνονται από 20% έως 70% ).

Έτσι επιτυγχάνουμε προϊόντα ψαριών με χαμηλότερο κόστος και επομένως πιο ανταγωνιστικά. Στην ιχθυοκαλλιέργεια, τα αποτελέσματα της εφαρμογής  του όζοντος είναι εκπληκτικά καθώς, για παράδειγμα, είναι δυνατόν  ταυτόχρονα να μειωθεί σημαντικά ο όγκος του νερού που απαιτείται ανά τόνο παραγόμενου ψαριού, και επίσης ανακαλύφθηκε  ότι τα ψάρια που εκτρέφονται σε καθαρό νερό αφομοιώνουν πολύ καλύτερα την τροφή που προορίζεται για αυτά. Έτσι, ο λόγος αύξησης του  βάρους σε συνάρτηση με την ποσότητα της τροφοδοσίας που παρέχεται είναι πολύ πιο ευνοϊκός, με την προφανή οικονομική απόδοση που συνεπάγεται.

 

Αρτοποιεία  και   Βιομηχανία  ζαχαροπλαστικής

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αγορές όσον αφορά τον όγκο και τα αποτελέσματα που μπορούμε να πετύχουμε με τις εφαρμογές του όζοντος είναι η βιομηχανία αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Οι εφαρμογές που έγιναν είτε στην επεξεργασία του νερού είτε στην επεξεργασία των χώρων εργασίας και πώλησης , αποδείξανε τις μεγάλες δυνατότητες και την αποτελεσματική βοήθεια που μπορεί να μας παρέχει η επεξεργασία με όζον σε αυτό το πεδίο εφαρμογών.

Αποτελέσματα της οζονοποίησης :

Εφαρμόζοντας το όζον στο νερό της ζύμης επιτυγχάνουμε οζονισμένο νερό, το οποίο αναμιγνύεται με το αλεύρι και  δρα πάνω σε αυτό καταστρέφοντας τους μύκητες και τα σπόρια που υπάρχουν σε αυτό.  Όσο περισσότερο διαρκεί η ανάμειξη των υλικών της ζύμης τόσο πιο στιβαρή γίνεται και αποκτά ποιο ανοιχτό χρώμα χάρη στην ταχύτητα οξείδωσης του όζοντος.

 

 

Το όζον χρησιμοποιείται στα αρτοποιεία και στην ζαχαροπλαστική στον :

 

ΑΕΡΑ :

Επεξεργασία των εσωτερικών χώρων : χώροι  πωλήσεων, χώροι εργαστηρίων, καταστήματα πωλήσεων, …

Ψυγεία αποθήκευσης τροφίμων : συντήρηση γλυκών, pan carré  (ψωμί), πρώτες ύλες,…

Χώρος επεξεργασίας: συσκευασία ψωμιού

 

ΝΕΡΟ:

Επεξεργασία του νερού της ζύμης του ψωμιού

Χρήση οζονισμένου νερού για την απολύμανση των εγκαταστάσεων και των δεξαμενών

Συντήρηση Τυριών

Το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση την αποστείρωση και την δυνατότητα να έχουμε τον κατάλληλο περιβαλλοντικό έλεγχο των εγκαταστάσεων συσκευασίας και προετοιμασίας του γάλακτος και των τυριών, για την απολύμανση του νερού παροχής για τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το επεξεργασμένο νερό με όζον είναι πράγματι χωρίς μυρουδιές και δυσάρεστες γεύσεις και πραγματοποιεί μια σημαντική μικροβιοκτόνο δράση και εξάλειψη όλων των οργανικών μικρο-ρύπων. Το όζον που χρησιμοποιούμαι στις αίθουσες ωρίμανσης μας  δίνει την δυνατότητα να έχουμε προϊόντα χωρίς την ανεπιθύμητη μούχλα ( πράσινη, κίτρινη, μαύρη). Στους χώρους ωρίμανσης μας επιτρέπει τη λειτουργία με πολύ καθαρό αέρα και σε πρακτικά αποστειρωμένο περιβάλλον.

Το όζον έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα τυριά όπως ricotta, Gorgonzola, Taleggio για την καταπολέμηση της  Listeria monocytogenes και στους  χώρους ωρίμανσης  διαφόρων τυριών για την αποφυγή μολύνσεων από έντομα και ανεπιθύμητα παράσιτα (Acarus Siro, Tyrophagus Casei, Tyrophagus Putrescentiae, κτλ.).

Η χρήση οζονισμένου νερού στο εσωτερικό του CIP (Clean-in-Pleace)  μας επιτρέπει την αντικατάσταση της φάσης έκπλυσης των επιφανειοδραστικών, την απολύμανση με χημικά προϊόντα και ακολούθως ξέβγαλμα, με μία και μοναδική επεξεργασία με οζονισμένο νερό. Αυτή η δυνατότητα παρέχει στις εταιρίες τεράστια εξοικονόμηση αναφορικά με το κόστος των χημικών προϊόντων και εξοικονόμηση στο προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητα.

Επιπλέον το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των οργανικών υγρών που διαχωρίζονται μετά την πήξη του γάλακτος  καθώς και στα λύματα, μειώνοντας έτσι το κόστος διάθεσης αυτών.

 

 

Α.  ΑΕΡΑΣ

Η  ποιότητα του  αέρα  είναι ιδιαίτερης σημασίας και  πρέπει να δίνουμε  ιδιαίτερη προσοχή στην φροντίδα του .  Ο αέρας προβληματίζει ιδιαίτερα τους χειριστές ζώων δημιουργώντας μεγάλη ανάγκη για περιβαλλοντική επεξεργασία του αέρα για  ζώα που βρίσκονται πολλά μαζί σε περιορισμένους χώρους όπως εγκαταστάσεις πουλερικών χοιρινού κρέατος κ.τ.λ. Το όζον ως περιβαλλοντική επεξεργασία αέρα γίνεται δημοφιλής   και  με την δυνατότητα διασποράς του  στον αέρα κάνει τους   παραγωγούς να  βλέπουν  βελτιωμένο το μέσο ημερήσιο κέρδος, τη βελτίωση των ζωοτροφών και τη μειωμένη απώλεια από τον θάνατο των ζώων .

 

Β.  ΝΕΡΟ

< Επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων με όζον – κατεβάστε τη μελέτη εδώ ≥

Η  ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για κάθε παραγωγή  είναι ιδιαίτερης σημασίας και  πρέπει να δίνουμε  ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα αυτού.

Ο ρόλος του νερού στη γεωργία είναι στρατηγικός και αποτελεί έναν από τους κύ ριους περιοριστικούς παράγοντες της παραγωγής. Συνολικά, περίπου το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο  απασχολείται στον γεωργικό τομέα.

Σήμερα  θεωρείται  ότι η αυξανόμενη υποβάθμιση της ποιότητας του νερού άρδευσης οφείλεται σε διαδικασίες αλάτωσης, μόλυνση από λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, γεωργικά χημικά, παθογόνα και βαρέα μέταλλα. Τέλος, η ανομοιογένεια των βροχοπτώσεων και η έντασή τους έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες τα τελευταία χρόνια, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις καλλιέργειες όσο και στο βάθος των υπόγειων υδάτων.

Γνωρίζοντας ότι το όζον  είναι το καλύτερο και πλέον ελπιδοφόρο απολυμαντικό μέσον για τις ανάγκες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, παραθέτουμε κατωτέρω τις δυνατότητες απολύμανσης με χρήση όζοντος  στον  αέρα και το νερό.

Σοβαρά θέματα προς αντιμετώπιση στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων είναι η αποθήκευση , το περιβάλλον ανάπτυξης , τα εργαλεία , η ποιότητα των νερών , των συνθηκών δημιουργίας ( χώμα, κτίρια , κ.τ.λ.) , το πλύσιμο των προϊόντων , η απολύμανση των επιφανειών κ.τ.λ.

Το όζον εγκρίθηκε το 2001 για χρήση για την αντιμικροβιακή επεξεργασία στα προϊόντα και το πλύσιμο των επιφανειών επαφής με τα τρόφιμα , από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA (FOOD AND DRUG ADMINISTRATION ) και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική εφαρμογή.

Επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι έκπλυση με όζον μόλις 1,3 ppm για 5 λεπτά προκάλεσε μείωση κατά περισσότερο από 99,9% στα ψυχρότροφα και μεσοφιλικά βακτήρια στο μαρούλι και κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το όζον είναι πολύ καλύτερη επιλογή για την απολύμανση των επιφανειών από το χλώριο διότι δεν αφήνει κανένα υπολειμματικό κατάλοιπο και έχει ιδανικά αποτελέσματα απολύμανσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρήση όζοντος στην επεξεργασία τροφίμων είναι ότι το προϊόν που επεξεργάζεται μπορεί να ονομάζεται βιολογικό. και έχει χαρακτηριστεί ως σύστημα απολύμανσης με ιδιαίτερα οικολογικό χαρακτήρα από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου EPA (ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY).

 Πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση του όζοντος στην απολύμανση.

Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Οι εφαρμογές του όζοντος στον τομέα της καλλιέργειας , της συντήρησης και της επεξεργασίας των φρούτων και των λαχανικών είναι αναρίθμητες.

Το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στους σπόρους ( ώστε να εξαλείψουμε την μούχλα) χωρίς καμία επίδραση στη βλάστησή τους στα χωράφια, πριν από τη σπορά / μεταφύτευση και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους για την εξάλειψη των παρασίτων (νηματώδη κ.λπ.). Μείωση της επίθεσης από μούχλα ( Fusarium, κ.λ.π.) και μύκητες αυξάνοντας και βελτιώνοντας την διαπερατότητα του νερού στο έδαφος. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με την επεξεργασία του νερού άρδευσης με όζον, ειδικά αν αυτό προέρχεται από κανάλια και ποτάμια θα πετύχουμε απολύμανση με εξάλειψη (  μούχλας, βακτηρίων, ιών ) και επίσης θα έχουμε μείωση ( αμμωνίας, υδρόθειου, φυτοφαρμάκων  και άλλων ουσιών  που ενδεχομένως υπάρχουν) πριν τη διασπορά του σε φυτά και φρούτα.

Στις φάσεις της αποθήκευσης  και επεξεργασίας το όζον χρησιμοποιείται :

Στα ψυγεία  αποθήκευσης για την αναστολή της εναέριας  ανάπτυξης  των μικκυλίων και την αναπαραγωγή  της μούχλας  και των μυκήτων με επακόλουθη μείωση της παραγωγής μυκοτοξινών ( πατουλίνα  κ.λπ.).

Για την εξάλειψη της  λιστερίας , της σαλμονέλας  και άλλων ζυμομυκήτων , βακτηρίων, ιών και μούχλας,

Για την εξάλειψη των εντόμων,

Για την απολύμανση των γραμμών επεξεργασίας και συσκευασίας,

Για την απολύμανση και ανακύκλωση των νερών πλυσίματος,

Πολυετείς δοκιμές και εμπειρίες και από μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αποδείξανε ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με οζονισμένο νερό  επιφέρει μία αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και μία εξοικονόμηση όσον αφορά τα χημικά προϊόντα και επίσης εξοικονόμηση του νερού που χρησιμοποιείται.

Το πλύσιμο με οζονισμένο νερό συνεπάγεται επίσης την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων, αμμωνίας ή άλλων ανεπιθύμητων ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στις καλλιέργειες.

Αρκεί να σκεφτούμε  ότι από την άποψη της εξοικονόμησης του  νερού, είναι δυνατόν να επιτευχθεί π.χ. ένα σύστημα που λειτουργεί με παροχή νερού “κλειστού κυκλώματος” το οποίο επανεπεξεργάζεται συνεχώς με ειδικά συστήματα φιλτραρίσματος και αποστειρώνεται με τη χρήση όζοντος. Το όζον που εισάγετε στο εσωτερικό των ψυγείων αποθήκευσης των φρούτων βοηθά στον καθαρισμό του αέρα, βελτιώνοντας την συντήρηση των προϊόντων δια μέσου  του ελέγχου των παθογόνων και της οργανικής ύλης. Επιπλέον, το όζον οξειδώνει το αιθυλένιο (ακόρεστος υδρογονάνθρακας, πολύ αντιδραστικός, ρυθμιστής ανάπτυξης των φυτών) μειώνοντας έτσι την ωρίμανση των κλιμακτηριακών φρούτων.

Αυτή η εφαρμογή, εκτός από τα οφέλη για την προστασία και την υγιεινή των προϊόντων, μας επιτρέπει την καθυστέρηση με φυσικό τρόπο την ωρίμανση των φρούτων, με θετικά αποτελέσματα στο χρώμα τους, στη συνοχή και στη μείωση της απώλειας βάρους.

  • Εξάλειψη ή / και αδρανοποίηση των βακτηριδίων, ζυμών, ιών σπόρων
  • Εξάλειψη των ανεπιθύμητων οσμών
  • Απολύμανση των επιφανειών και των οροφών σε σημεία που είναι δυσπρόσιτα από άλλα συστήματα.
  • Το όζον έχει πολύ ισχυρή ικανότητα οξείδωσης και έτσι καταστρέφει οργανικά απόβλητα με οξείδωση.
  • Το όζον είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν αφήνει πίσω του οποιαδήποτε επιβλαβή κατάλοιπα σε αντίθεση με άλλα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες.
  • Απουσία χημικών υπολειμμάτων (τα οποία υπάρχουν με τη χρήση συμβατικών συστημάτων απολύμανσης) στις επιφάνειες καθώς και στις περιοχές παραγωγής και μεταποίησης.
  • Μικροβιολογική βελτίωση των προϊόντων και επιμήκυνση του χρόνου συντήρησής τους
  • Μείωση της χειρωνακτικής εργασίας και του χρόνου απολύμανσης.
  • Μείωση του κόστους απολύμανσης
  • Μείωση της κατανάλωσης νερού
  • Μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού ή / και ατμού (το όζον χρησιμοποιείται με κρύο νερό)
  • Μείωση του κόστους διάθεσης των λυμάτων και τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων καθαρισμού αυτών
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια στο προσωπικό της απολύμανσης αφού η διαδικασία μπορεί να γίνει και χωρίς την παρουσία προσωπικού (υποκατάσταση ή / και μείωση επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία του ανθρώπου)
  • Διευκόλυνση της εφαρμογής των μέτρων για την υγιεινή και της λοιπής σχετικής νομοθεσίας
  • Ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βιομηχανία (ISO 14000, EMAS)
  • Βελτίωση και την απλούστευση των συστημάτων HACCP και του νομοθετικού διατάγματος 81 της 30/04/2008
  • Προστατεύει από τις ασθένειες

Απολύμανση  Βυτίων και δεξαμενών

Το όζον λόγω της οξειδωτικής του ισχύος χρησιμοποιείται για την απολύμανση και τον καθαρισμό των λυμάτων και των πόσιμων νερών. Εγγυάται την απολύμανση και την εξυγίανση των δεξαμενών και των βυτίων εξολοθρεύοντας ιούς, βακτήρια,  άλγη, μύκητες και μούχλα. Η απολύμανση των δεξαμενών είναι σημαντική για την υγιεινή του νερού. Η χρήση του όζοντος επομένως μας επιτρέπει την εξολόθρευση μικροοργανισμών και αλγών που σχηματίζονται στο εσωτερικό τους.

Το όζον μας βελτιώνει την υγιεινή του νερού οικονομικά και αποτελεσματικά. Με τις κατάλληλες επεξεργασίες των δεξαμενών και των σωλήνων είναι δυνατόν να εξαλείψουμε το πρόβλημα της λεγιονέλλας  επειδή το όζον αναστέλλει τη μετάδοση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Η Λεγιονέλλα , για παράδειγμα, είναι ένας από τους αιτιολογικούς παράγοντες της βακτηριακής  πνευμονίας που σχετίζεται κυρίως με την παρουσία του νερού, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αποικίες  στα υδάτινα δίκτυα  τα οποία  δρουν ως ενισχυτές και διασκορπιστές των μικροοργανισμών. Στο εσωτερικό των δικτύων νερού η Λεγιονέλλα βρίσκεται είτε σε ελεύθερη μορφή είτε προσκολλημένη στο biofilm, δηλαδή σε μια ταινία μικροοργανισμών βυθισμένων σε μια οργανική μήτρα, η οποία παρέχει τροφή και καταφύγιο στο βακτήριο.

Διαχείρηση χημικών αποβλήτων

 

Οι περισσότερες από τις ασθένειες οφείλονται σε μολύνσεις. Το όζον καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό και αυξάνει την περιεκτικότητα του σε οξυγόνο. Η άρδευση με χρήση οζονισμένου νερού προστατεύει από μεταδοτικές ασθένειες, καταστρέφει βακτήρια, ιούς και παρασιτικές κύστεις οι οποίες είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν από άλλες εναλλακτικές μεθόδους. Η χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών παραγόντων αφήνει επιβλαβή υπολείμματα ενώ το όζον δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα αφού αποσυντίθεται σε οξυγόνο. Κάθε προϊόν που αρδεύεται με οζονισμένο νερό διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Προωθεί την καλύτερη ανάπτυξη
    Η άρδευση με χρήση οζονισμένου νερού συνιστά μεγαλύτερη ποσότητα περιεκτικότητας σε οξυγόνο, καθώς το όζον αποσυντίθεται πίσω στο οξυγόνο όταν έρχεται σε επαφή με ακαθαρσίες που υπάρχουν στο νερό. Το νερό απουσία μικροβίων δίνει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επίτευξη ταχύτερης ανάπτυξης, και το φυτό αναπτύσσεται με περισσότερη ζωντάνια, περισσότερη ζωτικότητα και δύναμη και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα .
  • Παρέχει περισσότερο όφελος
    Το οζονισμένο νερό παρέχει μια πιο ογκώδη και παραγωγική συγκομιδή, η οποία επιτυγχάνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συνεπάγεται τεράστια εξοικονόμηση σε ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση και το κόστος για λιπάσματα και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται περαιτέρω για την προώθηση της ταχύτερης ανάπτυξης. Η χρήση λιπασμάτων και προσθέτων μειώνεται σχεδόν στο 50%, όταν χρησιμοποιείται οζονισμένο νερό για άρδευση, αφού ο κύκλος ωρίμανσης των καλλιεργειών ολοκληρώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Βελτιώνει την γεύση και το άρωμα. Η χρήση του Οζονισμένου νερού για άρδευση αυξάνει τη γεύση και το άρωμα της συγκομιδής.
  • Μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ασθενειών στο ζωικό πληθυσμό γνωρίζοντας ότι η διατήρηση καλών περιβαλλοντικών συνθηκών για την κατοχή ζώων και τις εγκαταστάσεις στέγασης τους είναι ένα σοβαρό θέμα προς επίλυση βοηθώντας σημαντικά και στην αποτροπή μετάβασης των ασθενειών στον άνθρωπο ( sars, avian κ.τ.λ.).

 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ

Συνήθως ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων περιλαμβάνει τρία στάδια, που ονομάζονται  πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία.

Το τελικό προϊόν εκροής μπορεί να εκκενωθεί στα επιφανειακά ύδατα στο έδαφος ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Έχει αποδειχθεί  ότι είναι αποδοτική η χρήση  του όζοντος  στην επεξεργασία των λυμάτων, ως προς  την αποτελεσματικότητά του αλλά και τα οικονομικά οφέλη που έχουμε, τόσο στην πρωτοβάθμια επεξεργασία όσο και στη φάση απολύμανσης πριν από την απόρριψη στα επιφανειακά ύδατα.

Κατά την πρωτοβάθμια επεξεργασία, το όζον μπορεί να εγχυθεί απευθείας  στις δεξαμενές που προηγούνται των δευτεροβάθμιων επεξεργασιών για :

Μείωση των BOD και COD,

Εξάλειψη των μυρουδιών ,

Επιπλέον η χρήση του όζοντος μας παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις εναντίον των παθογόνων όπως · E.coli, Listeria; μολυσματικές ουσίες όπως ·Pseudomonas, Candida, Penicillium, επηρεάζοντας θετικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Οξείδωση  των βαρέων μέταλλων.  Λόγω της μεγάλης οξειδωτικής ισχύος , εξαλείφει τις αρωματικές και τις ετερο-αρωματικές ενώσεις που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις .

Οξείδωση των διαφόρων χημικών στοιχείων (σίδηρος, μαγγάνιο, κ.λπ.), ανόργανων ενώσεων (κυανίδια, θειώδη άλατα, νιτρικά άλατα κ.λπ.) και οργανικές ενώσεις (φαινόλες, απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα, νιτρώδη άλατα, παράγωγα τεταρτοταγούς αμμωνίου κ.λπ.) που μπορεί να υπάρχουν σε το νερό.

Το όζον υποδεικνύεται  στις οδηγίες που περιέχουν τα κριτήρια για τον προσδιορισμό και τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών ( άρθρο 3, 2  του νομοθετικού διατάγματος 372/99 ) ως ένας από τους πιθανούς παράγοντες χημικής οξείδωσης για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων που περιέχουν ουσίες που δεν είναι εύκολα βιοαποικοδομήσιμες ή εντελώς μη βιοαποικοδομήσιμες  όπως π.χ. φαινόλες, έλαια και λίπη, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, αλογονωμένες οργανικές ενώσεις, βαφές, φυτοφάρμακα, κυανίδια, σουλφίδια κ.λπ.

Το ίδιο νομοθετικό διάταγμα  υποδηλώνει ότι το όζον χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην επεξεργασία της έκπλυσης υγειονομικής ταφής ή για την απομάκρυνση των COD, BOD, TOC.

Το όζον μπορεί επομένως να προσδιοριστεί  ως αποτελεσματική λύση για τις εταιρείες εκείνες που σκοπεύουν να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό ή που σκοπεύουν να επιτύχουν τα καθοριζόμενα όρια  στο νερό για αποβολή σε επιφανειακά ύδατα ή υπονόμους.

Κατά τη διάρκεια της φάσης της  απολύμανσης, με στόχο τη διάσπαση των παθογόνων βακτηρίων (βακτηριακό φορτίο) στα καθαρισμένα λύματα, η οζονοποίηση του νερού  αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική τόσο για την απολύμανση όσο και για τη βελτίωση της φωτεινότητας και της διαφάνειας του νερού

Πεδία εφαρμογής της τεχνολογίας απολύμανσης με όζον στην γεωργία και κτηνοτροφία

  • Απολύμανση νερού άρδευσης
  • Καλλιέργειες Υδροπονίας
  • Απολύμανση επιφανειών επεξεργασίας όπως πάγκοι κοπής, σφαγεία ζώων, δωμάτια επεξεργασίας, χώροι έκθεσης προϊόντων ( ιχθυόσκαλα) κ.τ.λ.
  • Απολύμανση χώρων αποθήκευσης προϊόντων όπως αποθήκες σιτηρών
  • Απολύμανση θαλάμων μακροχρόνιας συντήρησης ( ψυκτικοί θάλαμοι )
  • Απολύμανση χώρων διαμονής και ανάπτυξης ( εκκολαπτήρια πουλερικών, χοιροτροφικές μονάδες ),κ.τ.λ.
  • Απολύμανση αποθηκευτικών υλικών, καλουπιών κ.τ.λ.
  • Απολύμανση μεταφορικών μέσων για ευπαθή προϊόντα
  • Απολύμανση υδάτων για την πρόσμιξη με προϊόντα
  • Απολύμανση νερού για την πλύση προϊόντων.( κρέατα, ωμά λαχανικά )
  • Απολύμανση νερού τροφοδοσίας όπως καλλιέργεια σαλιγκαριών.
  • Απολύμανση δεξαμενών νερού
  • Διαχείριση λυμάτων και μετά από κατάλληλη επεξεργασία επαναχρησιμοποίηση αυτών.
  • Απολύμανση γραμμής παραγωγής όπως η απολύμανση με αέρα των αυγών των πουλερικών.
  • Απολύμανση ενυδρείων , ιχθυοτροφιών και καλλιέργειας οστρακοειδών.

Το όζον είναι η πλέον αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.