Τα Φυτώρια Μπακασιέτας έχουν δημιουργήσει στη Νεμέα μια πρότυπη μονάδα πολλαπλασιασμού της αμπέλου με την επωνυμία VNB.
Στις δεξαμενές επεξεργασίας η απολύμανση γινόταν με εμβάπτιση των προϊόντων και την προσθήκη των αντίστοιχων χημικών προϊόντων. Ο κ. Κώστας Μπακασιέτας επιθυμώντας οι διαδικασίες αυτές να γίνονται με οικολογικές μεθόδους απευθύνθηκε στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η διερεύνηση των καταλληλότερων μεθόδων απολύμανσης οδήγησε στην πλέον οικολογική λύση που είναι με οζονισμό σοκ.
Τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος όζοντος ανέλαβε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γιώργου Καραογλανίδη. Αρχικά έγιναν πειράματα εφαρμογής της μεθόδου απολύμανσης με όζον που έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Η ερευνητική ομάδα του κ. Καραογλανίδη επίσης μετά και την τελική εγκατάσταση του συγκροτήματος όζοντος από την OZONISE που αναφέρεται παρακάτω,λαμβάνει διαρκώς δεδομένα των συγκεντρώσεων όζοντος στις δεξαμενές και των αποτελεσμάτων απολύμανσης στα προϊόντα, προτείνοντας τις κατάλληλες συγκεντρώσεις και χρονικές περιόδους απολύμανσης ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Για την τελική εφαρμογή της μεθόδου και την εγκατάσταση του συγκροτήματος όζοντος στο συγκρότημα δεξαμενών επελέγη η πλέον έμπειρη εταιρεία στην Ελλάδα για εφαρμογές απολύμανσης με όζον που είναι η OZONISE.
Η OZONISE ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή του συγκροτήματος οζονισμού των δεξαμενών νερού με σύστημα ανακυκλοφορίας, οπότε καταργήθηκαν οι χημικές διαδικασίες με ταυτόχρονο καλύτερο αποτέλεσμα απολύμανσης. Η παραγωγή του όζοντος γίνεται με αρχική επεξεργασία του αέρα περιβάλλοντος σε συστήματα φίλτρανσης, συμπίεσης, αφύγρανσης, ξήρανσης και στη συνέχεια παραγωγής οξυγόνου καθαρότητας ως 98% ανώτερου και του νοσοκομειακού. Στη συνέχεια από το καθαρό οξυγόνο σε γεννήτριες όζοντος παράγεται καθαρό όζον μεγάλης συγκέντρωσης. Το όζον διαλύεται στο νερό με σύστημα venturi και το οζονισμένο νερό με αντλία ανακυκλοφορίας οδηγείται στις δεξαμενές από τις οποίες επιστρέφει για εκ νέου οζονισμό. Ο έλεγχος των συγκεντρώσεων όζοντος γίνεται από μετρητή όζοντος που επενεργεί αυτόματα στο άνοιγμα ή το κλείσιμο των γεννητριών. Υπάρχει αυτόματο σύστημα λειτουργίας που ελέγχεται με διασύνδεση από υπολογιστή και ταυτόχρονα υπάρχει και πίνακας χειροκίνητης λειτουργίας επί του συγκροτήματος. Το συγκρότημα απολύμανσης με όζον είναι το πρώτο παγκοσμίως που εφαρμόζεται σε φυτώριο αμπέλου, καταδεικνύοντας τον πρωτοποριακό οραματισμό του κ. Κώστα Μπακασιέτα και το μεγάλο εύρος εφαρμογών απολύμανσης με όζον που μπορεί να μελετήσει και κατασκευάσει η OZONISE.
Προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί μας